DAN FOTO-KNJIGE i FOTO-BAZAR

dana Jun8 2012

Drugi dan Foto Sajma (subota 9. jun) posvećen je foto-knjizi kao autentičnoj, specifičnoj formi predstavljanja fotografija. Kroz dve celine – celodnevnu biblioteku i predavanje o foto-knjigama – posetioci će moći ne samo da uživaju u brojnim knjigama koje će biti dostupne za gledanje, već će se na predavanju Darka Stanimirovića upoznati i sa mogućnostima izrade sopstvene foto-knjige.

Program u subotu 9. juna u KC REX izgleda ovako:

13.00–21.00 Ad-hoc biblioteka foto-knjiga
Iz privatnih kolekcija autora i prijatelja projekta, na licu mesta će se oformiti biblioteka fotografskih monografija, koje će svim posetiocima biti na raspolaganju.

Za razliku od ostalih vizuelnih umetnosti, u kojima monografija služi da se reprodukcije dela predstave i time delimično prevaziđe problem malobrojnosti originala, u fotografiji je ona vrlo često sam vrhunac rada jednog umetnika. To je čini, naročito u sredini siromašnoj kvalitetnim i relevantnim izložbama, kakva je Srbija, neizostavnim, ali nažalost nepostojećim osloncem za formiranje fotografa.

U Beogradu, i pored sve šireg interesovanja javnosti za fotografiju, ne postoji javnosti dostupna biblioteka snabdevena značajnim delima fotografske umetnosti u formi monografija. Projekat „Ad-hoc Biblioteka foto-monografija“ je pokušaj da se demonstrira koliko bi takva biblioteka značila gradu i ljudima zainteresovanim za fotografiju u njemu. Dugoročni cilj ovog projekta je da, ukazujući na nedostatak ove biblioteke, pokuša da pribavi podršku i sredstva za njeno formiranje.

Neke od knjiga koje će moći da se pogledaju su:

1. Vilijam Eglston (William Eggleston) – Chromes

2. Mirjana Vrbaski – Seven Verses Of Emptiness

3. Donald Veber (Donald Weber) – Interrogations.

14.30-16.00 Predstavljanje projekata samizdat foto-izdavaštva iz regiona
16.30-17.30 Predavanje Darka Stanimirovića “foto-knjiga kao umetnički objekat”

Paralelno sa trendom masovne digitalne produkcije i konzumiranja fotografije na ekranu, u poslednjoj dekadi je procvetalo tržište fotografskih knjiga, naročito bibliofilskog izdanja. Često ručno izrađene, u malim tiražima i specijalno opremljene, foto-knjige su postale idealno sredstvo izražavanja mnogih, a u isto vreme i vrlo tražen kolekcionarski objekat.

Predavanje, koje će obuhvatiti pojam foto-knjige, prezentaciju odabranih primera i kratak pregled procesa pravljenja sopstvene knjige, ima za cilj da bude inicijalna kapisla za formiranje male zajednice svih koji su uključeni u proces stvaranja knjige, kako bi se, u perspektivi, podstakla njihova veća produkcija.

U nedelju 10. juna nas očekuje Foto Bazar u organizaciji nezavisne umetničke asocijacije Remont koji će se odvijati u prostorijama KC Rex u periodu od 12 do 15:30h

Foto bazar je dan koji je ustanovljen na obostranu radost i korist umetnika i ljubitelja umetničke fotografije. Po svojoj prirodi fotografija je ekspresivan, uzbudljiv, dinamičan ali i ekonomičan i lako dostupan umetnički medij. Tog dana se mogu pregledati foto opusi nekih od naših etabliranih savremenih umetnika i mogu se odabrati i pazariti fotografije po vrlo povoljnim cenama (od 100 do par hiljada dinara).
Prvi Foto bazar organizovan je 31. marta ove godine i naišao je na odličan odziv među beogradskom publikom. Svako ko je tog dana svratio u Remont nije izašao praznih ruku!

Foto-sajam se otvara u petak 8. juna u 19h grupnom prodajnom izložbom fotografija. Na izložbi će, pored nekoliko na sceni duže vremena prisutnih fotografa, biti zastupljeni uglavnom mlađi autori, većina njih javnosti poznata prevashodno putem interneta, pa će ova izložba biti prilika za neke od njih da se prvi put predstave putem štampane fotografije, u galeriji, a publika će moći da vidi njihove radove, i da ih kupi po povoljnim cenama.


Dubravka Dodig
je devojka sa velikim snovima i još većim ciljem da ih pretvori u relanost. Zaljubljenik u crveni lak i visoke potpetice. Kreator sopstvenog sveta koji smatra da stil nema veza sa pukim praćenjem trendova već da je rezulat svesnosti sebe i sposobnosti da u modnom metežu pronađemo ono što će našu posebnost učiniti još posebnijom. lovestylemagic | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “DAN FOTO-KNJIGE i FOTO-BAZAR”


« Promocija jubilarnog desetog broja magazina Faar

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook