Cena kao merilo kvaliteta

dana Sep20 2012

“Ako ne znaš šta je lepo, gledaj šta je skupo”. Stara, svima poznata izreka, kojom se mnogi vode, dok su drugi ipak skeptični kada je reč o ceni i kvalitetu proizvoda.

O ukusima se ne raspravlja. Niko Vam ne može reći šta je dobro za Vas. To što neko objektivno loše proceni, posledica je činjenice da iz kog bilo razloga ne obrađuje utiske kako treba, te zato ne dobije ni pravu informaciju o viđenom. Svet je naša percepcija istog. Mnogo čine odgoj, edukacija, iskustvo, daleko više nego prirodne predispozicije, kao što su ukus, talenat, osećaj. Kvalitet se lako prepozna.

Naravno da sve što vredi, ima cenu. Ali ona nije uvek valutna. Kad videte heklanu ili poentles šustiklu, koja je pravo umetničko delo, kreacija satkana od ljubavi, pažnje, veštine truda, odricanja, možda i pokoje suze, čeličenja karaktera i neodustajanja, možete li na to delo nalepiti cenu? Milion, dva? Nema cenu. Ekonomija je jedina logika u ljudskoj civilizaciji i vrlo je eksplicitna: roba vredi onoliko koliko je neko spreman da plati. Cena je uvek diskutabilna. Zavisi od ponude i potražnje, ciljne grupe, vrednosti ulaganja svakog oblika. Kreiraju je ljudi koji poznaju naš um daleko bolje od nas iako nas najverovatnije nikad nisu ni sreli.

Podrazumeva se da kvalitet morate platiti. Ali čime? Koliko? Može da se desi da vrhunski parfem platite 30 eura, a drugi, jednakog ranga, 150 eura, dok za neki koji ne vredi ni svoje ambalaže platite 10 eura i manje, a možda i 30. Nigde dijapazon cena nije izražen kako u industriji mode i lepote. Sama je delatnost slojevita i multifunkcionalna. Nije realno očekivati da se koristi samo kozmetika iz frižidera, kao što nije pošteno stigmatizovati ženu koja ne želi da izvuče šnit za suknju. Nemamo svi jednake ni afinitete ni predispozicije. Industrija ima svoje mesto u našim životima i ne sme se potceniti, kao ni znanje stručnog kadra. Opšti savet i preporuka su dragoceni, ali nisu zamena za individualnu procenu i primenu. Svaka individua je svet za sebe.

 


Dejana Savić
je student pete godine medicine. Završila je srednju medicinsku, smer zubni tehničar. Piše realistične pripovetke. Bavi se naučnim radom. Iz hobija se bavi čitanjem, crtanjem kreacija, vajanjem figurica od voska i gline, crtanjem, orijentalnim plesom, skupljanjem recepata. Voli te piše i deli sa drugima svoja saznanja i mišljenje. Za nju je lepota način života. Smatra da nema neposrednijeg izraza ljudske kreativnosti od one umetnosti kojom sebe ulepšavaju. | na twitter-u | facebook-u | tema: lifestyle, trendovi | tagovi:Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Cena kao merilo kvaliteta”


« Tajne nanošenja maskare

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook