Berlin Street Food

dana Mar8 2013

Berlin je prošaran hiljadama imbisa gde se može kupiti brza hrana. Oni nude hranu iz svih krajeva sveta, od američkih burgera do brze kineske hrane. Medju svima njima kao tipično berlinski izdvajaju se doner kebab i currywurst. To su dva simbola i kultna klasika berlinske street food scene.  Osim mesa i Berlina nemaju bas ništa zajedničko  a što se popularnosti tiče, medju njima je mrtva trka. I ovaj put je Berlin na dve svakodnevne obične namirnice stavio svoj pečat i učinio ih posebnim. Jedna je plod nostalgije i emigracije,druga slučajnost rodjena u posleratnim ruševinama Berlina.

Doner kebab je turski specijalitet i predstavlja kriške grilovanog mesa u lepinji, prelivene sosom od jogurta uz salatu. Za veliki broj turskih imbisa i restorana gde se može jesti doner kebab zaslužna je svakako mnogobrojna turska populacija. Vrlo često se služi uz ayran, posoljeni jogurt razblažen vodom ili pravi turski čaj.

 

Currywurst je viršla prelivena kečapom i posuta curry začinom. Smatra se da je pionir currywurst-a gospodja Herta Hojver, koja je nakon drugog svetskog rata, nakon što je od britanskih vojnika dobila kečap, curry i Worchester sos, sve ove sastojke pomešala i počela da prodaje novi specijalitet. Vrlo brzo je currywurst postao popularan, ponaročito medju radnicima koji su ponovo izgradjivali razrušeni grad.  Currywurst je i danas veoma popularan. Nemci a i turisti uživaju u hrani i uličnim festivalima – pivo i currywurst su na njima nezaobilazni. Iako su dobroj liniji  kamen spoticanja, sladokuscima su momenat sreće za nepce. Kako niko ne bi morao da odustaje od currywurst-a, odnedavno se počelo sa prodajom veganske varijante tradicionalnog specijaliteta.

Za sve one koji žele varijaciju na temu ,  Mustafa’s  je neobilazna tačka u potrazi za najboljim donerom. Mali ulični imbis, na prvi pogled sasvim običan i neugledan, diči se redovima u kojima se kada je vreme lepo čeka i po ceo sat. Tajna njegovog uspeha je doner od komadića pilećeg mesa, obogaćen grilovanim povrćem, limunovim sokom i svežom mentom. Dašak arapske kuhinje u srcu Berlina za samo tri eura.

Sporim koracima se u blizinu ova dva doajena prikrada i kumpir. Pogadjate već – krompir! Ova toliko dobra a toliko jednostavna ideja svoje korene ima u Turskoj i danas je popularna brza hrana u Istanbulu. Kumpir je ceo krompir pečen u ljusci u alu-foliji, koji se potom služi sa raznim prilozima. Najčešće su to osim putera i sira hummus, couscous, tabbouleh, tunjevina i razne salate.  Pravo zdravo osveženje!

U moru ukusa i raznovrsnih ponuda  luksuz izbora je zagarantovan ali svakako probajte barem jedan od ova tri simbola brze hrane u Berlinu – nećete pogrešiti. Lasst es Euch schmecken!


Sofija Beuerle
je neumorni i radoznali globetrotter. Inspirišu je humor, humanost i kreativnost. Voli fotografiju, Mediteran i prirodu. Trudi se da izabere bolje. Istovremeno se i čudi i divi svetu i razvija plan kako o(p)stati srećan u sveopštoj relativnosti i zavrzlami postmodernizma. Kad tad će roniti i skočiti padobranom i vrlo rado pisati i o tome. | na twitter-u | facebook-u | tema: putovanja | tagovi: ,Jedan komentar, Postavi komentar ili Ping

  1. Sandra

    1

    Tipiccno berlinski turski specijalitet 😀

    08 Mar

Odgovori na “Berlin Street Food”


« Martovska Moda za poneti 8, 9 i 10. marta

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook