Beogradski vremeplov za dane Beograda

dana Apr12 2018

Beograd će ove godine 16. put obeležiti svoje dane od 16. do 19. aprila bogatim kulturno-umetničkim programom „Beogradski vremeplov”, mnogobrojnim koncertima, izložbama i predstavama.

Dani Beograda održavaju se od 16. do 19. aprila u znak sećanja na dva važna datuma u istoriji – 16. april 878. godine kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda, i 19. april 1867. godine kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću. Tog dana Beograd je i formalno postao srpski grad.

Tokom manifestacije, na Trgu republike biće organizovani koncerti, kao i muzičko-plesni program u kome će nastupiti umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, uz solističke nastupe Lea Martina, Dušana Svilara, Neše Galije i drugih.

Učestvovaće i plesni ansambl Milana Gromilića, dok će glumci Nenad Stojmenović i Ivana Dudić zabaviti publiku kratkim dramskim scenama.

Bogat muzički program upotpuniće i ansambl „Renesans”, koji će u Biblioteci grada Beograda publici približiti muziku iz perioda vladavine despota Stefana Lazarevića, a svi ljubitelji klasične muzike moći će da uživaju u koncertu učenika Muzičke škole „Mokranjac” u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić”.

Biće organizovan i program „Javno vođenje”, koji podrazumeva ture za sve zainteresovane sugađane koji će moći da se upoznaju sa drugačijim Beogradom i čuju nove priče – lične, dramatične, alternativne istorije grada u kome žive.

Planiran je obilazak obnovljenog Kosančićevog venca, istorijskih kuća koje čuvaju nasleđe Beograda, kao i šetnja Zemunskom tvrđavom. Beograđani i njihovi gosti moći će da isprate izložbu knjiga Muzeja grada Beograda,koja će ih provesti kroz istorijat knjige, kao i raznovrsnih izložbi fotografija i stripa. Svi koji požele, moći će da se oprobaju u streličarstvu kod Dizdareve kule, a za mlađe će biti otvorena radionica kaligrafije u Centru za likovno obrazovanje – Šumatovačka.

U okviru obeležavanja Dana Beograda, ovogodišnjim laureatima biće uručena Nagrada grada Beograda.

Izvor: www.beograd.rs

Photocredits: Facebook/Grad Beograd
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Beogradski vremeplov za dane Beograda”


« Jan Blomqvist i Henry Saiz u Beogradu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook