Beogradska svetla

dana Feb22 2012

Priča koju želimo da ispričamo kroz naš enterijer,često zna da ostane nedorečena ukoliko ne posvetimo i rasveti jednaki značaj kao što smo dali tapetama,zavesama ili nameštaju.

Običaj da zapostavimo rasvetu znaju da praktikuju čak same arhitekte,tj dizajneri enterijera te da rasvetu biraju na brzinu i paralelno sa ostalim u hodu.

Međutim,u poslednje vreme,kod nas,rasveta sve više postaje jednako bitna u uređenju doma kao i sve ostalo.Pogotovo biva bitna,nakon sve jače svesti o tome koliko odsustvo ili preterana svetlost znaju da deluju na naše raspoloženje ali i probleme sa očima.

Prvi korak ka izboru najbolje rasvete za naš dom igra uloga svake prostorije kao i navike ljudi koji tu žive a zatim i mogućnosti koje određeni tipovi svetlosti mogu da izazovu.

Tako se dolazi do toga da je u svakom stanu,svetlost najpotrebnija u prostorijama gde se kuva i čita,a najmanje potrebna u prostorijama koje služe da se opustite i zabavite.

Usled učestalnog trenda kako u svetu tako i u nas,da prostorije budu iskorišćene za više radnji, izdvojilo se rešenje da se za jednu prostoriju koristi kombinacija od više vrsti svetla.

Ako krenemo od prostorija,dnevna soba je epicentar svakog stana.

Tu se porodica najviše okuplja,viđa sa prijateljima,gleda TV,sluša muziku te usled toga iziskuje da i rasveta doprinese glavnom dojmu a to je da  prostor bude što prijatniji i udobniji.

S druge strane, spavaća soba je deo stambenog prostora u kojoj po običaju najmanje se zadržavamo i koja zahteva jedno opšte,po preporuci difuzno svetlo(mlečno npr) i sporedna svetla za čitanje.

Dečija traži daleko najbezbedniju rasvetu shodno tome da tu spavaju najmlađi kao i fleksibilna svetla usled znanja da deca vole da spavaju sa uključenim svetlom ali i da koriste je za gledanje TV,slušanje muzike,čitanje,relaksaciju…

U kuhinji i trpezariji bitno je da postoji dosta izvora svetlosti,obavezna je naravno dnevna svetlost ali i veštačka treba što više da odgovara prirodnom te da stvori toplu i prijatnu atmosferu.

Kod kupatila najbitnije je da se koriste ona svetla koja imaju zaštitu od vlage a opet dovoljnu jačinu.Najjednostaviji i najsigurniji vid osvetljenja za kupatila su svakako LED svetla.

Svaka prostorija(sem hodnika,kupatila)pokazalo se tako da iziskuje da ima jedno opšte, direktno svetlo i drugo,indirektno,sporedno.

Opšte se uglavnom pozicionira u centar prostorije i to su uglavnom lusteri, stone lampe,bilo koja vrsta gde svetlost dolazi iz jednog,tačkastog izvora. Indirektna su ona koja su uglavnom dekorativna,ambijetalna i stvaraju svetlost koja se odbija od zida ili plafona prema kojima su usmerena.

Zahvaljujući mnogobrojnim firmama koje su se specijalizovale za prodaju rasvete,kao i velikim centrima robe za kuću poput Kike,Merkura,Kare-a ili Home Centra koji nude ostale asortmane za kuću pa i veliki izbor rasvete, možete naći bilo koju vrstu rasvete i to vrlo kvalitetnu.

Za razliku od tapeta,rasveta je vrlo podeljena na onu koja se koristi u klasičnom enterijeru gde dominira rustični nameštaj i na onu koja je moderne forme,za jedan savremeni enterijer.

Postoje neki modeli koji mogu da se prilagode u oba stila ali takvi su uglavnom oni koji odgovaraju enterijeru koji je mix klasike i modernog.

Za klasiku specijalizovali su se italijanski i francuski proizvođači poput Laudartea,dok su se u sferi modernog,istakli nemački i američki proizvođači poput SOMPEX-a koji su najpopularniji među BG stanovnicima od malo poznatijih firmi.

Kada je u pitanju trend,poslednje dve godine kao i ove aktuelan je dizajn lakih, jednostavnih formi, jedan “slim look” koji odgovara modernim i čistim enterijerima.Od boja dominiraju srebrna,bronzano/zlatna i boja slonovače, od materijala brušeni nikl i alumijum,ili platno a od vrste,sve popularnije su podne lampe koje menjaju stone kao i zidno osvetljenje,tj plafonjere.

Kada spominjemo jednostavne forme bitno je napomenuti da ne mislimo samo na male forme kao i forme oštrih,pravih uglova.

Čak još više mislimo na neobične forme iz prirode koje se dojme fluidnim, lakim,prozirnim.Kanadska kuća BOCCI sa kolekcijom neverovatnih, laganih, fluidnih modela rasvete koji odgovaraju velikim prostorima,visokim plafonima i modernim enterijerima jedan je od primera za ”slim look”.

photo credit bocci,laudarte,karecontemporist.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: dizajn, enterijeri | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Beogradska svetla”


« Katapult Home od 25. do 26. februara u Delta City-ju

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook