Beogradska nedelja umetnosti 2012.

dana Jun27 2012

Druga po redu Beogradska nedelja umetnosti održaće se u našem glavnom gradu između 1. i 8. jula. Osnovna zamisao ovog projekta je edukacija i stvaranje prilike za razmenu iskustava između afirmisanih umetnika i mladih ljudi koji se interesuju za kreativno stvaralaštvo. Malo više o ovogodišnjem konceptu događaja i programu saznali smo od izvršnog producenta BNU, Vojinović Kristijana.

Šta sve podrazumeva stvaranje platforme za razvoj kulturno-umetničke scene u Srbiji? Zbog čega je to bitno?

Kroz edukativne programe mladi Beograđani imaju priliku da saznaju ono što ih je uvek zanimalo, a nisu  hteli da pitaju ili nisu imali gde da čuju. Za mlade umetnike BNU je prostor gde mogu da nauče mnogo od priznatih domaćih stvaralaca iz domena kreativnih industrija. Za sve kreativce BNU je prostor gde mogu da prikažu svoj rad i prvi put ga iznesu na tržište. Razvoj kulturno-umetničke scene u Srbiji treba da počne upravo od ovih mladih stvaralaca. Stvaranje platforme zapravo znači stvaranje uslova za razvoj kreativnosti, susretanje, upoređivanje, procenjivanje i ocenjivanje svog i tuđeg rada.

U okviru programa BNU biće održano nekoliko radionica (slikanje na svili, tkanje, Pimp My Recycle Bin ). Kome su namenjene ove radionice i ko se sve može prijaviti da učestvuje u istim?

Radionice Slikanje na svili i Tkanje bave se nekim davno zaboravljenim veštinama. Pimp My Recycle Bin je radionica koja podrazumeva oslikavanje kanti u javnom prostoru, čime želimo da pokažemo kako je i to prostor gde se može iskazati kreativnost, a u isto vreme, doprineti lepšem zajedničkom gradskom prostoru. Radionice su namenjene svima koji žele da u julu pre odlaska na odmor nešto nesvakidašnje nauče i dobro se zabave.

Radionice vezane za beogradsku urbanu umetnost najviše se bave urbanim plesom (breakdance, hip-hop), zatim tu su street art i grafiti. Kako su osmišljene ove radionice?

Ove radionice osmišljene su tako da predavači sa polaznicima u prostoru Doma omladine uvežbavaju osnovne korake, tehnike street art-a… Radionice uglavno traju sedam dana, a paloznici će za to vreme imati priliku da saznaju sve što ih zanima kao i da se praktično izraze.

1.jula u saradnji sa agencijom Fox održaće se revija Young Walk gde će mladi modni dizajneri imati priliku da se pokažu publici sa svoje dve kreacije. Koliko se mladih dizajnera prijavilo?

Revija Young Walk  održaće se na Naxi Plaži ispred

SC Ušće, u saradnji sa modnom agencijom Fox, salonom Hairlovers, magazinom ELLE i partnerom Naxi Radiom. Do 15 mladih dizajnera imaće mogućnost da se prikaže beogradskoj publici, a do sada se prijavilo čak 47 kreatora.

Šta očekuje pobednika?

Pobednika očekuje potpisivanje ugovora sa BNU timom oko organizacije prve autorske revije tokom naredne Beogradske nedelje umetnosti, intervju u magazinu ELLE, editorijal u BNU novinama kao i promocija autorske kolekcije.

U okviru muzičkog programa predstaviće se grupe i muzičari koji se bave najviše klasičnom muzikom. Kako, po Vama, klasika korespondira sa savremenom urbanom kulturom u Srbiji?

Želili smo da programski napravimo spoj klasične i nove gradske umetnosti. Koncert Infinity Quintet-a je upravo ta mešavina koju ćemo posetiocima na otvaranju prirediti posle revije 1.jula od 20h.

Interesantan projekat Istorija u pokretu namenjen je zabavnom vraćanju na domaću istoriju. Koliko je mladima danas istorija bitna? Da li je zaista došlo vreme da spomenici progovore? 

Neko tu mora da progovori. Pošto smo ih zaboravili, želimo da podsetimo na to koliko su neke ličnosti iz naše kulturne istorije važne i šta imaju da nam “kažu” danas.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Beogradska nedelja umetnosti 2012.”


« Debata “Moda i nove tehnologije”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook