Beogradska nedelja dizajna 2014

dana Oct21 2014

Ovogodišnja beogradska nedelja dizajna održala se po deveti put u Beogradu, između 6. i 11. oktobra, okupivši kreativce iz Srbije, ali i bližeg odnosno daljeg komšiluka. Četrvti put zaredom izveden je projekat “100% FutureSerbia”, u okviru kog je bilo organizovano takmičenje svih zainteresovanih mladih kreativaca iz Srbije, a njihovi radovi bili su izloženi u centru Beograda.

Organizatori BDW-a su trodnevnu konferenciju smestili u prostor zgrade, koja je nekada imala funkciju fabrike, a sada je poslužila kao prostor koji je vrveo od susreta i razgovora na temu najnovijih tokova u oblasti dizajna, arhitekture, vizuelnih umetnosti, reklame, filma, fotografije i drugih srodnih oblasti.

Na prvom i trećem spratu “fabrike” posetioci su imali prilike da uživaju u izložbi “BDW Dizajn park” i najbukvalnije dodirnu ideje desetak izabranih dizajnera, dok su se u prizemlju dešavala dinamična predavanja tri dana od ranog prepodneva sve do rane večeri, između kojih su, srećom, bile okrepljujuće pauze. Naime, predavanja su bila vrlo stimulativna u svakom smislu, što nimalo ne iznenađuje, jer su većina predavača bili ljudi koji su zapravo eksperti iz oblasti vezanih za poticanje i održavanje pažnje kod ljudi.

Harizmatični domaćin i glavni organizator, Jovan Jelovac, predavanjima je davao duhovit uvod, dok su gosti u svoj ograničen vremenski paket stavljali koncentrisani sadržaj koji je trenutno inspirisao njihova profesionalna i životna kretanja. Malo upućeniji posetioci u gore navedenim oblastima sada su imali prilike da svoje uzore i autoritete vide uživo, iz prve ruke čuju motive i ciljeve njihovih trenutno najvažnijih projekata, sa sve preprekama i manje-više predvidljivim izazovima na putu ka njihovoj realizaciji.

Od predstavnika reklamne kompanije Saatchi and Saatchi mogli smo čuti potresne i plemenite priče o podizanju svesti u vezi sa zabrinjavajućom krizom slobode domaćih medija (sa zaključkom da ni internet nije pošteđen), o borbi za osnovna ljudska prava, ali i kreativnim načinima kojima se prevazilaze tehnološki nedostaci prilikom animiranja javnosti. Od hrvatskog arhitekte Idisa Turatoa mogli smo videti suptilne načine kojima se moraju služiti pametne arhitekte koje žele ispuniti sve najdivljije želje svojih mušterija bez gotovo ijednog izuzetog detalja, a istovremeno uraditi projekat koji podržava osnovne estetske i kvalitativne kriterijume. Od britanskog eksperta za vizuelne komunikacije srpskog porekla, Saše Vidakovića, mogli smo čuti ličnu ispovest koja pokazuje da je moguće uspeti u oblasti brendinga za koju tada nije postojala nikakva mogućnost za obrazovanje u rodnoj zemlji, i da je moguće krenuti u inostranstvu od pozicije “nižoj od nule” i nakon nekog vremena biti ravnopravan konkurent na ekstremno zahtevnom tržištu.

Uz sve to, ovaj raznovrsni program bio je takođe praćen brojnim radionicama koje su vodili neki od predavača sa konferencije, tako da su učesnici imali prilike da se edukuju i direktno upoznaju sa suštinom i najpraktičnijom verzijom svoje struke odnosno oblasti koja ih zanima.

Sve u svemu, ako ste propustili ovogodišnji BDW, imate godinu dana da o tome porazmislite i da ga sledeći put dočekate spremniji, pri čemu se možete osloniti na činjenicu da ovaj događaj ima dugogodišnju tradiciju sa jedne strane, dok je tema dizajna široka, raznovrsna i u svetu se odavno neguje kao posebna vrsta jezika budućnosti.

 

 

 

 

 


je | na twitter-u | facebook-u | tema: dizajn | Tags: None


Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Beogradska nedelja dizajna 2014”


« Harmonija kontrasta

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook