Artlink festival od 1. do 16. oktobra

dana Sep22 2016

Treći “ArtLink festival mladih talenata” biće održan od 1. do 16. oktobra 2016. godine u Beogradu. Pod obećavajućim motom „ZAGRLI MUZIKU“  ovogodišnji međunarodni „ArtLink festival mladih talenata“  okupiće oko  200 muzičara i ponuditi Beogradu i Srbiji devet vrhunskih koncerata.

Muzičko otvaranje u Kolarčevoj zadužbini donosi Agata Šimčevska (31),  poljska violinistkinja sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, kojim će  dirigovati mladi slovački dirigent Lukaš Pohunek. Šimčevska je svojevremeno bila dobitnica prve, a potom i nagrade publike kao i zlatne  medalje na 13. „Henrik Vijenjavski“, međunarodnom violinskom takmičenju u Poznanu. Debitovala je u čuvenom Vigmor holu što joj je donelo poziv  da nastupa sa Londonskim simofnijskim orkestrom.

Ipak Šimčevsku pre  svega treba uživo čuti 1. oktobra u 20 časova u Kolarcu. I dovoljno je  reći da je nastupala pod upravom Kristofa Pendereckog i Seiđi Ozave, sa  violinistima Maksimom Vengerovim i Gidonom Kremerom i sa pijanistkinjom  Martom Argerič, ali i drugim slavnim muzičarima.

ArtLink festival pruža jedinstvenu priliku da francuskog klarinetistu Rafaela Severa (22) slušamo u triju sa čelistom Vukom Ovaskainenom i  pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Sever je sa 14 godina primljen na pariski Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku, gde je pre tri  godine magistrirao. Dobitnik je niza značajnih međunarodnih nagrada, među kojim i Prva nagrada i osam specijalnih nagrada na prestižnoj„Međunarodnoj audicijama za mlade koncertne umetnike“ u Njujorku 2013. godine, dok njegov CD sa delima Bramsa osvojio je „Zlatni dijapazon“ za  2015. godinu u Francuskoj. Sever je, takođe, imao prilike da muzicira sa  Martom Argerič, Gidonom Kremerom, Borisom Berezovskim i mnogim drugim.
Koncert je deo programa Francuska muzička jesen, koji se realizuje u  saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji i pod pokroviteljstvom
Sosijete Ženerale banke.

Arlink festival će publici predstaviti i svetsku čelističku zvezdu
Ištvana Vardaia iz Mađarske, a nezaboravna će svakako biti i kamerata „Janaček“ iz Češke. Tu su i tubisti iz Austrije Manuel Mejer i Jakob Venigvajzer i pijanistkinja Alisa Bešević Buslehner. Koncert majstor Pavel Doležal iz Češke nastupiće sa ArtLink mladim virtuozima, kamernim ansamblom, koji je deo ArtLink – Socijete Ženeral ciklusa za mlade talente.

Dakle, uz sjajne soliste, čućemo Simfonijski orkestar RTS-a, potom ArtLink kamerni orkestar i Kamerni ansambl „Ljubica Marić“ koji ove sezone obeležava deset godina postojanja i koji će svojim koncertom zatvoriti festival, uz čeliste Vardaija i Pejčića, 16. oktobra u 20 časova, u sali Beogradske filharmonije.
Deo programa festivala realizuje se u saradnji sa manifestacijom Dani češke kulture u Srbiji. Pored četiri koncerta zvezda u usponu, tu mislimo na nastupe Šimčevske, Severa, Vardaija sa orkestrom „Ljubica Marić“ i kamerte „Janaček“, preostala četiri biće besplatna, što je prilika da u dobroj muzici uživaju svi kojima ona znači.

Ulaznice za ArtLink festival već su u prodaji na prodajnim mestima
Kolarčeve zadužbine i Event tima. Ove godine za ljubitelje klasične muzike pušten je u prodaju ograničen broj paketa ulaznica po promotivnoj  ceni od 1000 dinara.

Photocredits: www.artlink.rs
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Artlink festival od 1. do 16. oktobra”


« Novi film Mladena Đorđevića – Sumrak u bečkom haustoru

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook