Aranćini

dana Apr1 2011

Ono što je prva asocijacija na ovaj recept jesu pomorandže (ital. arancia – pomorandža, arancini – male pomorandže). I ta asocijacija apsolutno opisuje ove prelepe loptice, jer kada se proprže, vrlo liče na ovo voće po kome su dobile naziv.

Jelo je poreklom sa Sicilije, s početka desetog veka. Međutim, meni je poznato od pre dve godine. Prvi put sam se susrela sa lopticama od pirinča, a ubrzo nakon toga saznala da autentične arancine prave u jugo-istočnoj Siciliji i da su samo jednom polovinom okruglastog oblika, dok je druga polovina oblika višeka.

Divni su i vrlo ukusni, ali imajte na umu da za ovo treba vremena, jer ne samo što je potrebno pripremiti masu od pirinča, potrebno je napraviti i nadev kojim se loptice pune. Nadev može biti u vidu gulaša, pečuraka, paradajz-pirea sa dodacima, kačkavalja i drugo. I, evo predstavljam divan recept koji me je privukao na preporuku, divne osobe, Lane.

Receptura i način pripreme: 1.Rižu skuvati i ostaviti da se prohladi. 2. Sos : na malo maslinovog ulja proprziti sitno seckani crni luk, dodati rajčicu, rendanu mrkvu i mirođiju. Posoliti po ukusu. Kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. 3. Šakom uzimati rižu i drugom rukom praviti udubljenje koje se puni sosom i jednim listićem sira mozzarelle ili sličnog. Zatim se drugom rukom uzme ista kolicina rize pa se zatvori prethodna i oblikuje lopta (velicine narandže). 4. Zatim se svaka uvalja u jaje, pa u prezle pa se proprži na maslinovom ulju. Prijatno!


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Aranćini”


« Mod’art beograd

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook