Aloo paratha

dana Jul21 2011

Odličan doručak, jako popularan u Indiji i Pakistanu, na moje veliko zadovoljstvo, došao je i do moje kuhinje. Možda deluje komplikovano, ali samo tako izgleda ako se niste susretali sa ovim ranije. Verujte mi, kada jednom pripremite ovaj „topli sendvič“ sledeći put biće i brže i lakše, jer ste već stekli uvid u tehnički deo.

O nutritivnoj vrednosti ovog obroka ne treba ni govoriti, jer je više nego jasno da je zdrav i hranljiv. Punjenje se sastoji od barenog krompira pomešanog sa divnim začinima, svojstvenim istočnjačkim kuhinjama. Vrednost i lekovitost ovih začina vrlo je značajna, takođe.

Najbitnije je da se dobro organizujete što se tiče pripreme samih sastojaka, pa će vreme utrošeno na pripremu ovog jela biti značajno kraće. Testo možete zamesiti uveče, pokriti folijom i ostaviti u frižider, pa koristiti sutradan.

Mislim da je ovo dobra ideja za doručak tokom vikenda. A, uz ovo poslužite kefir ili čatni, koji će svemu dati još bolji ukus.

Receptura i način pripreme: 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 veća krompira, 4 lista svežeg zelja,  2 sveže ljute paprike (ili više, ako želite ljutooooo, )2 kafene kašičice korijandera u prahu ili 1 kafena kašičica semena korijandera, 1 kafena kašičica kima, 1 kafena kašičica soli, 1 kafena kašičica paradajz-pirea, jogurt ili zelena salata,  200 g belog brašna, 100 g ražanog brašna (ili po želji), 4-5 kašika ulja ili ghee.

Oljuštiti krompir i iseći ga na kockice, pa ga prokuvati. Kada je kuvan dobro ocediti. Na ugrejano ulje dodati crni luk i odmah smanjiti na srednju T, posoliti pa dodati beli luk (blago izgnječen). Kada je postao staklast i već dobro izdinstan, dodati propasiran krompir i isečeno zelje. Dobro promešatii, pa dodati iseckane ljute paprike, korijander (seme blago zgnječite između dlanova), kim, so, paradajz pire i sve dobro umešati. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Za roti pomešati belo i ražano brašno. Doliti ulje i sve dobro utrljati, da bi brašno upilo ulje, a zatim dosuti vodu i zamesiti testo. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta, pa razmesiti testo i formirati manje kuglice (rukama), a zatim ih blago spljoštiti, svaku kuglicu razvući oklagijom (bez dodatka brašna) u okrugao oblik (sredinu ostaviti malo deblju, a ivice istanjiti). U sredinu staviti po kašiku fila tj. krompira. Sve to prekriti drugom rastanjenom jufkicom i blago rastanjiti oklagijom, vodeći računa da fil ne iscuri. Tako uraditi sa dok se materijal ne utroši. Dobro ugrejati teflonski tiganj i peći prvo sa jedne strane, premazati sa malo ulja i okrenuti na drugu stranu. Nemojte ih peći više od 5 minuta, jer nema potrebe. Poslužiti uz jogurt ili zelenu salatu.

A kako se priprema čatni, pogledajte ovde : http://coolinarija.blogspot.com/2010/07/paradajz-crveni-catni-tomato-chutney.html


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | Tags: None


Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Aloo paratha”


« Novo zaštitno lice L’Oreala

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook