“A Stage of One’s Own” u galeriji Бартcелона

dana Dec1 2017

Velma Babić predstaviće svoj projekat “”A Stage of One’s Own ” u galeriji Бартcелона 4.decembra, izložba će biti otvorena do 16.decembra.

Velma Babić je rođena u Hamburgu, odrasla u Banjaluci, nakon raspada Jugoslavije živela je u Nemačkoj, Kolumbiji, SAD-u, a sada živi u Minhenu.Njeno prvo izlaganje u galeriji Бартcелона bilo je 2015.godine.

Naslov projekta – u prijevodu “Sopstvena pozornica” – se oslanja na esej Virdžinije Vulf “The room of one’s own” (“Sopstvena soba”). U ovom eseju, ona formuliše zahtjev za pristupom obrazovanju i stvaralaštvu za svoje savremenice, ali i sopstvenim prostorom, kao preduslov za kreativni rad i razvoj. prazna soba koja mi je pružila upravo ovu funkciju. Pri tome su nastajale fotografije čija sam autorka i istovremeno subjekt izvođenja.Izbor ovih fotografija izložen je u galeriji Bartselona u Beogradu 2015. godine.U seriji fotografija “Sopstvena pozornica”, međutim, koristim kontekst otvorenog prostora, koji je javni, i samim tim ne više sopstveni. Fokus introspekcije, na osnovu ranijeg motiva sobe, u ovoj se seriji prebacuje na odnos vanjskog prostora i ženskog lika u njemu. Prateća je svjesnost o izloženosti pogledima ljudi u prolazu, koji posmatraju dešavanje na “pozornici”. Polazeći od navedenog zahtjeva Vulfove, danas se podrazumijevaju uslovi za kreativno djelovanje i za žene. Međutim, iz razloga dostupnosti i vidljivosti (putem interneta) u oblasti vizuelne umjetnosti, granice između privatnog i javnog prostora postale su nejasne. Posljedica toga su projekcije ne samo na ženski lik i njeno tijelo (sopstveni prostor) na slici, već i na kreativne sadržaje koje bi kao umjetnica “trebala” isporučiti. Shodno tome, u fotografijama aktivnije pokrivam elemente performansne umjetnosti. Scenario (kulisa) kao što su pista, priroda i ograde, te rekviziti – ogledalo, maske, muška odjeća – kreiraju spektar značenja u vezi sa identifikacijom sopstvenog i po mogućnosti nezavisnog umjetničkog identiteta.”, istakla je Velma Babić.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na ““A Stage of One’s Own” u galeriji Бартcелона”


« Aleksandar Đorđević se uključio u kampanju grupnog projekta „Skok”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook