5. Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci

dana Dec17 2017

Peti put za redom,  Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile priređuju reviju filmova pod nazivom “Dani igre”.  Od 24-28. januara 2018., publika će moći da prati premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih  i umetničkih filmova.  

Manifestaciju će  otvoriti “Priča jedne balerine“, dokumentarni film o Misti  Kopland, koja je ušla u istoriju baleta kao prva  afroamerikanka imenovana za primabalerinu čuvenog  njujorškog Američkog baletskog teatra. Sledi film „Buntovnici na prstima“ u režiji Bobija, Džo Harta, koji  nastoji da otkrije preko četiri decenije dugu tajnu fenomenalnog  uspeha trupe Balet Trokadero od Monte Karla.

Ova njujorška  kompanija muških igrača koji na komičan, ali tehnički superioran način izvode dela gvozdenog klasičnog repertora, gostovaće po drugi put u Srbiji, u okviru 15. Beogradskog festivala igre.   “Maov poslednji igrač” je istinita priča o igraču koji je u dalekoj provinciji Kine, izabran da uči balet na Akademiji za  umetničku igru u Pekingu. Nakon nekoliko godina, on putuje  u Hjuston zahvaljujući programu kulturne razmene, gde je kasnije imenovan za  glavnog igrača Hjuston baleta.

Problemi nastaju kada kineska vlada zatraži od njega da se  vrati u svoju zemlju.  Film “Dzi  Croquettes” govori o čuvenoj brazilskoj trupi koja je obeležila vreme  revolucije i vojne diktature u ovoj zemlji. Kabare program,  koji je koristio muziku, igru, neverovatne kostime i  provokativnu seksualnu dvosmislenost kao polaznu tačku atire svega što je bilo represivno u brazilskoj kulturi, slavio je slobodu među polovima.

Dzi Croquettes su postali  popularni u svojoj zemlji, a zahvaljujući Lajzi Mineli  ostvarili su uspešne evropske turneje i dobijali ponude sa  Brodveja.  “Polina” je francuski film, u režiji Veleri Muler  i Anželina Preljokaža, koji govori o mladoj balerini koja  se tokom detinjstva i mladih godina priprema za  najsloženiji klasičan repertoar. U trenutku kada dobija  angažman u čuvenom Boljšoj teatru, ona otkriva savremenu igru, napušta sve i odlazi u Francusku. Uloge su poverene fantastičnim igračima Marijinskog teatra, ali i glumici Žulijet Binoš, koja je iskusila savremeni pokret igrajući u predstavama londonskog koreografa, Akrama Kana.

Filmom “Jednom me je pitala Pina” rediteljka Šantal Akerman otkriva detalje sa velike turneje Teatra igre iz Vupertala, kroz  umetnost i svakodnevni život slavne Pine Bauš. Debitantsko ostvarenje Stefani di Đusto, film  “Igračica” beleži uspeh u evropskim bioskopima. Reč je o biografskom filmu koji otkriva zanimljiv život Loi Fuler, koja je početkom XX veka postala senzacija u svetu umetnosti, umetničke igre, ali i nauke.

Sve projekcije su planirane u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog januarskog  događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su  sa radošću ustupili svoje materijale. Program 15. Beogradskog festivala igre se realizuje od 15. marta do 4. aprila.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “5. Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci”


« Kokice terapija Vol.3

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook