4 slavna kreatora i njihove muze

dana Nov14 2013

Opšte je poznato da svaki umetnik ima ženu koja insipriše njegov rad i koja je zaslužna za sve lepote koje iz te inspiracije nastanu. Međutim, u istoriji je zabeleženo nekoliko slučajeva u kojima umetnik i muza nisu bili niti ljubavnici niti bilo kakav ljubavni par, ali su činili kombinaciju iz koje su proizašla besmrtna maestralana dela. U nastavku vas upoznajemo sa četiri takva modna kreatora i njihove saučesnice.

Yves Saint Laurent i Loulou de la Falaise

Yves i Loulou upoznali su se 1968. godine, za kratko vreme postali najbolji prijatelji i već četiri godine kasnije Loulou je preuzela posao dizajniranja šešira i nakita Laurent-ove modne kuće. Prirodna elegancija i buntovnički i eklektični stil ove Britanke kreatoru su predstavljali nepresušnu inspiraciju za mnoge legendarne komade, među kojima su prozirna košulja ili smoking.

Givenchy i Audrey Hepburn

Nesporazum je glavni krivac za prijateljstvo između legendarne glumice i kreatora. Naime, Hubert je dobio poruku u svojoj radnji da ima zakazan sastanak sa gospođicom Hepburn. Entuzijastično verujući da će se sastati sa slavnom Katherine Hepburn, kreator je pokazao otvoreno razočarenje kada se na vratima pojavila mlada Audrey. Ogrtač koji je ona u tom trenutku nosila potpisivao je upravo Givenchy, što ga je navelo da je ipak sasluša… I ostalo je istorija. 1957. godine Hubert je posvetio Audrey prvi parfem modne kuće Givenchy „L’interdit“, dok ujedno ona predstavlja prvu ženu u istoriji koja je pozajmila svoje lice za reklamu nekog parfema.

Hermès i Grace Kelly

„Haut À Courroies ” bio je originalan naziv najekskluzivnije torbe modne kuće Hermès, sve dok se jednog dana 1956. godine princeza od Monaka nije pojavila na naslovnoj strani magazina „Life“ u rukama noseći ovaj model izrađen od krokodilske kože. To je bio momenat kada je čuveni komad dobio nadimak Kelly i postao zaštitni znak modne kuće Hermès.

Dior i Mitzah Bricard

„Madam Bricard je jedna od onih osoba kojima elegancija predstavlja jedini razlog da žive“ – tako je Christian Dior opisivao jednu od svojih najmisterioznijih saradnica. Njen poseban stil oblačenja, njena strast prema lila boji, njeni neodoljivi šeširi sa velom od tila i jedini komad od kog se nije razdvajala – marama leopard printa služili su Dioru kao inspiracija za veliki broj njegovih kolekcija. Mitzah je bila toliko verna ovom kreatoru da je nosila garderobu isključivo sa njegovim potpisom, a leopard dezen i dan danas predstavlja lajtmotiv ove modne kuće.


Katarina Pavlović
je veliki zaljubljenik u život, esteta i hedonista. Voli modu kao umetnost, fotografiju, miris knjige i jutarnje kafe, pogled na beskrajno plavetnilo, ukus rozea i jedan mali grad na severu Toskane. Smatra da život čine sitnice pa tako često ponavlja onu Gorderovu ,,Život je ogromna lutrija u kojoj su vidljivi samo dobitni lozovi. Ti si čitaoče jedan takav loz. Lucky you!” | na twitter-u | facebook-u | tema: trendovi | tagovi: , , , , , , , , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “4 slavna kreatora i njihove muze”


« Počeo Packtivity

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook