35 stepeni-dal’ da kuvam?

dana Jul5 2011

Vreline napadaju, bezdušno! Koliko god jutrom poranili, ako živite u gradu, znate da nema pomoći – temperatura je visoka, i jedino može biti još viša tokom dana. Baš zato moj uvod biće sveden na najosnovnije, a preporučeni obrok neka govori o sebi.

Hrana – obavezan deo naših života, ma koliko nas vrućina zamarala. Tokom ovakvih dana treba povesti računa o zdravlju organizma, a najlakše i najefikasnije je to učiniti putem ishrane i dovoljnim unosom tečnosti. Zato, evo dva predloga kako ručak može izgledati.

Čorbicu nemojte preskakati, a ako Vam se nešto od namirnica ili začina ne dopada, prilagodite sopstvenim ukusima, kao što Vam uvek preporučujem.

Receptura i način pripreme: ½ kg karfiola, 2 tikvice, 1 manja glavica crnog luka, 2 supene kašike ulja, soli i suvog začina prema ukusu 6-7  dl vode, bosiljak.

Očistiti kafriol i izrezati na manje parčiće. Tikvice oprati, oljuštiti i iseckati na kockice, srednje veličine. U dublju šerpu usuti ulje i dok je još hladno dodati sitno seckan crni luk, posoliti i prodinstati. Zatim, dodati karfiol i tikvice, pa sačekati da puste sok a zatim naliti vodom i ostaviti da blago omekšaju. Kada je povrće omekšalo sipati sve u blender i fino usitniti. Vratiti u sud, dodati suvog začina i ostaviti na toploj ringli da se fino sjedini. Ukoliko volite ređe krem-čorbe, dodajte vode prema ukusu, pa pustite da provri. Skloniti sa ringle i služiti, uz malo bosiljka, koji doprinosi osećaju hlađenja:) Čorba se može služiti i kad je potpuno hladna.

S’ namerom sam izbegla dodavanje neutralne pavlake ili mleka u čorbicu, jer nema potrebe, a i ovako pripremljena čorbica može bez problema odstojati u frižideru dan-dva i sigurno neće “propištati”. Začini su ovog puta van priče, jer bi njihovom upotrebom ukus karfiola i tikvica bio u drugom planu.

Receptura i način pripreme: 1 pileće grudisok od ½ limuna, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, 1 kašičica origana, 1 kašičica bosiljka, 1 kašičica majčine dušice, ulja za premazivanje, 300 g graška, 200-250 g krompira, 1 dl mleka, 1 kašičica soli, bosiljak

Obariti grašak i krompir. Ocediti od vode, prohladiti, zajedno izmiksati, po potrebi dodavati mleko i na kraju dodati so. Vratiti par minuta na ringlu da se smesa sjedini. Služiti toplo. Pileće grudi odvojiti od koske i razrezati po širini (kao leptir). U manjoj činiji pomešati limunov sok, so, biber, origano, bosiljak i majčinu dušicu, pa time premazati meso. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta u frižideru. Dobro ugrejan teflonski tiganj malo namazati uljem i dodati pileće grudi. Propržiti fino sa obe strane par minuta, na visokoj T, da dobije zlatno-žutu boju. Na tanjir staviti 2-3 kašike pirea, pa preko toga položiti isečeno meso i ukrasiti listićima bosiljka, opet:)


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi: ,



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “35 stepeni-dal’ da kuvam?”


« Umetnost ili Moda

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook