16. Beogradski festival igre u Beogradskom dramskom pozoristu

dana Sep26 2018

Od srede, 26. septembra, počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se u okviru 16. Beogradskog festivala igre (22.03.-12.04.2019.) izvoditi na sceni Beogradskog dramskog pozirošta. U ovom teatru, gostovaće španski koreograf i igrač Pere Faura (26. marta), italijanska trupa Spellbound (27. marta), kao i komad Ambre Senatore u produkciji Koreografskog centra iz Nanta (3. aprila). Cena ulaznica kreće se od 800-1.500 rsd.

 Pere Faura je jedan od najduhovitijih španskih umetnika, koji je za sebe osmislio komad “Bez igre, nema raja” Upotrebom četiri koreografske postavke koje su ostavile trag u istoriji igre, kao i delova biografije samog igrača, performans nudi njihovu rekonstrukciju kao istorijski i simbolički gest prepoznavanja i divljenja, ali i vežbu duhovite samokritike prema svetu igre i njegovim referencama. Koreografski kolaž nastaje od stepovanja iz mjuzikla “Pevanje na kiši”, disko plesa iz filma “Groznica subotnje večeri”, do savremenog pokreta trupe Rosas ili baletske minijature “Smrt labuda”…

Rimska trupa Spellbound i koreograf Mauro Astolfi pozvani su da kreiraju komad u povodu obeležavanja jubileja Rosinija. Tako je po tekstovima Augusta Benemelja o životu čuvenog italijanskog kompozitora nastala predstava „Rosinijeve uvertire“, koja se sa velikim uspehom igrala u Italiji, a sada obilazi svet.  „U beskrajnim noćima, pateći od snažne nesanice, Rosini je počeo da živi u dve stvarnosti koje su se samo povremeno približavale, gotovo dodirivale, a samo njegova sposobnost stvaranja, njegova strast za zemeljskim zadovoljstvima, mogli su na trenutak anestezirati dešavanja u njegovom telu i umu. Njegova muzika je bila ektremna, a njegov život – organizovano ludilo!”

 “Korak” deluje u prostoru konfuzije između realnosti i fikcije, između onoga što je stvarno i što je lažno ili nastalo; poigrava se dekonstrukcijom pozorišne magije i transformacijom značenja… Istovremeno se bavi međuljudskim odnosima, sa potrebom da se svi vrate u okvir zajednice, jer su u suštini srodna bića. Italijanska igračica i koreograf Ambra Senatore trenutno vodi Koreografski centar u Nantu, dok upravo ovu produkciju Le Monde definiše kao “susret Pine Bauš i Bastera Kitona.

Ulaznice za programe 16. Beogradskog festivala igre već prodaju i Centar Sava (Eastman, Holandski teatar igre, Kompanija Batševa, Drezden Frankfurt kompanija igre), kao i Opera Madlenianum (Gauthier Dance, Kompanija Mari Šuinar, BalletX).
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “16. Beogradski festival igre u Beogradskom dramskom pozoristu”


« Srpska tradicija na Milano fashion week-u

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook