Šta nas očekuje na 15. Festivalu studentskog filma?

dana Mar25 2014

Petnaesti festival studentskog filma održaće se od 27. do 30. marta 2014. godine u Muzeju jugoslovenske kinoteke i Ustanovi kulture Parobrod. S obzirom na to da je u pitanju jubilej, posetioci mogu da se nadaju svakojakim iznenađenjima – tema pod nazivom “Život na traci “ označava slobodnu temu, slaviće se raznolikost žanrova, različiti pristupi filmu i kreativnost uopšte, a nešto više detalja o ovogodišnjem festivalu dobili smo od koordinatora glavnog programa, Vanje Senešija.    

Koliko filmova će biti prikazano na ovogodišnjem festivalu?

Na jubilarnom 15. FSF-u biće prikazano oko 50 filmova u okviru glavnog festivalskog programa. Selekcioni tim ove godine činili su studenti sa Fakulteta dramskih umetnosti, dramaturg Bojana Babić i reditelj Filip Martinović. Žiri ovogodišnjeg festivala: Milena Predić– glumica, Predrag Velinović – profesor TV režije na FDU i Milan V. Puzić, dramaturg. Ovogodišnji žiri dodeliće Grand Prix FSF-a, nagradu za Najbolji srpski film, Najbolji animirani film, Najbolju fotografiju, Najbolji dokumentarni film i Specijalnu nagradu.

Odakle će sve biti filmovi? Hoće li i ove godine dominirati češka i nemačka škola?

I ove godine može se primetiti dominacija češke i nemačke škole. Produkcioni aspekti njihovih studentskih filmova su na nivou koji prevazilazi studentske okvire i “studentski budžet”. U okviru glavnog programa u Muzeju jugoslovenske kinoteke FSF će od 200 prijavljenih prikazati 48 filmova studenata sa poznatih svetskih akademija iz: Kanade, Francuske, Nemačke, Češke, Slovačke, Belgije, Španije, Holandije, Indije i Srbije. Revijalni filmski program činiće retrospektiva animiranih filmova Fakulteta primenjenih umetnosti i Dunav filma.

Koliko otprilike novca je potrebno da bi se zadovoljio produkcijski minimum jednog studentskog filma?

Poslednjih godina nažalost moramo da govorimo o minimumu tj preživljavanju, ali se trudimo da se to što manje primeti i želimo da održimo i svake godine unapredimo kvalitet programa. Posebnu zahvalnost ove godine dugujemo: kompaniji Orion telekom, Ministarstvu kulture i informisanja, Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, Real Time Clippingu, MTV-u, i svima vama koji nas podržavate.

Koji su uslovi za konkurisanje? 

Ove godine festival je oslobođen strogog koncepta. Ograničenja su svedena na trajanje filma do 45 minuta i na to da autori moraju biti studenti. Nema žanrovskog ograničenja. Pravo na učešće imaju autori iz celog sveta.

Kakvu vrstu radova očekujete?

Očekujemo novi pogled na film ili bar novi način da se ispriča svakodnevna tema ili neuobičajena tema na jednostavan nacin. Od 27. do 30. marta pozivamo sve da uživaju u filmovima koje mogu videti na jednom mestu, samo tokom ova četiri dana. To je jedan od razloga zbog kojeg FSF ne smete propustiti.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Šta nas očekuje na 15. Festivalu studentskog filma?”


« Nova kolekcija SJP cipela

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook