10 saveta za farbanje uskršnjih jaja

dana Apr19 2014

Uskrs ili Vaskrs je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve nedelje posle Velikog petka. To je pokretni praznik i praznuje se  posle jevrejske  Pashe u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Kod istočnih hrišćana, Uskrs najranije može da padne 4.aprila, a najkasnije 8.maja, a kod zapadnih hrišćana uvek pada između 22.marta i 25.aprila.

Početak običaja da se za Uskrs pripremaju jaja potiče iz vremena Marije Magdalene, koja je prilikom širenja jevanđelija u Rimu izašla pred cara Tiberija sa rečima  ”Hristos vaskrse”  i pružila mu na dar ofarbano jaje. Tucanje jajeta i lom ljuske, koja simboliše okove, predstavlja početak novog života.

I danas  za ovaj praznik u narodu su ustaljeni mnogi običaji, koji  naročito vesele decu. Jaje se najviše farbaju crvenom bojom(mada se koriste i druge boje), poklanjaju se jaja i tuca se jajima. Pravoslavni hrišćani se tog dana pozdravljaju pozdravom Hristos vaskrse na šta se odgovara Vaistinu vaskrse (ili Hristos voskrese- Vaistinu voskrese).

A evo i nekoliko saveta kako da ofarbate vaša uskršnja jaja:

1. MRAMORNA JAJA – Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

2. GUMICE za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

3. OBLICI – Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

4. DŽAK – Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

5. TRADICIJA – Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat… Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

6. ULJE – U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

7. MRVICE – Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.

8. ŠLJOKICE – Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.

9. KREP PAPIR – Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i iseći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

10. BRZO I LAKO – U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv.


je je devojka za koju je elegancija uvek dobro rešenje. Svaki detallj kada je u pitanju njen outfit je izabran s posebnom pažnjom. Make up na njoj je skoro uvek savršen, a njena sklonost ka eksperimentisanju čini da sate provodi pred ogledalom ili svojim ormarom. | na twitter-u | facebook-u | tema: dizajn, kako da... | tagovi: ,



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “10 saveta za farbanje uskršnjih jaja”

Spam Protection by WP-SpamFree


« Promocija knjige KAD JE CVETALA VUTRA Srđana Markovića

Arhiv

po datumu

po temi

twitter