10. Beogradski festival igre

dana Mar11 2013

Ove godine Beogradski festival igre održaće se jubilarni, deseti put po redu. Već nekoliko godina ova manifestacija se može pohvaliti istaknutom pozicijom među najboljim plesnim događajima u Evropi i svetu.

Deseto izdanje Beogradskog festivala igre, održaće se pod visokim pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji i Nj.E. gospodina Vensana Dežera, a trajaće od 5. do 19. aprila 2013.godine.

Ceo događaj najavljen je na press konferenciji koja je održana 8. marta 2013. godine u Skupštini grada Beograda.

Aja Jung zajedno s ministrom kulture i ambasadorima zemalja iz kojih će doći učesnici 10. po redu BDF, istakli su koliko je zahvaljujući ovom festivalu Beograd je postao važno mesto u biografiji baletskih umetnika. Grad u kojem se svakog aprila predstavljaju i prepliću novi i kultni plesni komadi, u koji rado dolaze velike baletske zvezde i zanimljivi mladi plesni stvaraoci koje je svetska kritika već otkrila.

Posmatrajući Srbiju i region, ovaj Festival je doneo novu igru i smisleno pridobijao svoju publiku. Domaća kulturna javnost pratila je premijerna izvođenja više od 120 vrhunskih naslova, upoznala najvažnije savremene koreografske rukopise i otkrivala plesne produkcije u isto vreme kada i velike svetske metropole.

Festival je uspostavio standarde savremene plesne i pozorišne estetike, i prikazujući vrhunske domete umetničke igre, pružio istinsku podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim baletskim talentima.


Na 10. Beogradskom festivalu igre pred beogradskom, ali i novosadskom i pančevačkom publikom, odigraće se ove godine 15 predstava. 13 u Beogradu, i po jedna u Novom Sadu, odnosno Pančevu.

Festival će 5. aprila u Centru Sava otvoriti čuvena kanadska trupa Balet Jazz Montreal koja ove godine slavi 40. godina rada. Pravi izbor za sve ljubitelje snažnih plesnih pokreta i vrhunske tehnike, ali i onih koji vole street i jazz dance.

Pažnju privlači i potvrđeno učešće Baleta bečke Državne Opere (Wiener StaatsBallett), i to 12. aprila u Centru Sava.

Radi se o prvom gostovanju ove baletske kompanije izuzetnog renomea i tradicije koja datura od neverovatne, 1622. godine. Od nedavno je na čelu Baleta u Beču legendarni igrač Opere u Parizu – Manuel Legri, koji hrabro menja repertoar, otvarajući vrata popularnim savremenim koreografima.

Balet iz Beča donosi čak četiri postavke, poznatih koreografa Patrika de Bane, Dejvida Dovsona, Jiržija Bubiničeka, ali i zvezde finske plesne scene Jorma Ila. Važno je napomenuti da je ovaj program svetska premijera, i kao takav će se, samo nekoliko dana nakon pretpremijere u Beču, izvesti na sceni Centra Sava. Takođe, gostovanje u Beogradu je jedno, od ukupno dva gostovanja koje će bečki Balet imati u 2013. godini.

Andreas Graf, direktor/CFO kompanije Vip mobile ove godine, treći put za redom tokom festivala dodeliće nagradu  Vip poziva istaknutom plesnom umetniku koji je postigao zavidnu karijeru u inostranstvu, promovišući Srbiju i domaću plesnu scenu. Ovogodišnji laureat je Vesna Orlić, balet majstor i šef ansambla Bečkog državnog baleta, a priznanje će joj biti uručeno 12. aprila u Sava Centru.

Više informacija o programu i festivalu možete pronaći na adresi belgradedancefestival.com.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “10. Beogradski festival igre”


« Evropska nagrada za dizajn u Beogradu tokom BDW-a

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook